In gesprek met

In gesprek met

Interview met:

Wilma van de Waerdt, gastvrouw van B&B Rodenberg

Langbroekerdijk 17 3972 ND Driebergen – Rijsenburg

info@bedandbreakfastrodenberg.nl

 

Wilma van de Waerdt 

Gelegen aan de Langbroekerwetering, net buiten het dorp Driebergen, aan de rand van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug woont Wilma met haar man René en twee kinderen van 14 en 12 jaar. Wilma is de gastvrouw van B&B Rodenberg, het gastenverbijf wat op hun erf staat. Een voormalige loods/schuur wat eigenhandig door hun is verbouwd en omgetoverd tot een sfeervol comfortabel gastenverblijf. Twee gastenkamers, geschikt voor vier personen. Alles gelijkvloers, met eigen sanitair en keuken. Met vloerverwarming zodat jaarrond kan worden genoten van deze appartementen. Op het eigen terras is het genieten van de rust en de landelijke omgeving

Wilma, waarom de naam Rodenberg voor jouw B&B?

Op de Langbroekerwetering stonden vroegeren staan nog steeds vele kastelen. Rodenberg was een kasteel wat hier dichtbij stond en is afgebroken. Van het materiaal zijn drie boerderijen teruggebouwd, waaronder het huis/boerderij waar ik nu in woon en wat in het bezit was van de familie van mijn man. De voorkant van mijn huis staat richting de oude weg die liep van het kasteel naar Driebergen, deze komt uit bij landgoed Dennenburg in Driebergen. Het water wat hier langs mijn huis loopt heet Rodenbergse Vaart.

Kom jij zelf uit deze omgeving?

Ik ben geboren en getogen in Cothen, aan de Kapelleweg. Mijn ouders hadden daar een fruitbedrijf.

 Waar ben jij je partner tegengekomen?

Mijn man ontmoette ik bij de PJGU Platteland Jongeren Gemeenschap Utrecht. Deze organisatie bestaat nog steeds en is zeer actief. Veel jongeren met een agrarische achtergrond sluiten zich bij deze organisatie aan.

Waarom ben jij begonnen met een B&B?

Het assurantiekantoor waar ik werkte werd overgenomen door een groter bedrijf wat natuurlijk vele veranderingen met zich meebracht. Al eerder had ik overwogen om een B&B te beginnen, het sluimerde bijvoorbeeld toen ik in dit huis kwam wonen. Ook het feit dat de kinderen nu wat groter zijn en je de tijd anders kan invullen gaf mij de zet om een B&B te beginnen.

 Zijn er verdeelde taken rond de B&B? Helpen man en kinderen mee?

Allereerst heeft mijn man de B&B zelf verbouwd. Samen hebben we de inrichting bepaald en de keuzes gemaakt. Rene is erg handig en doet ook natuurlijk het technische onderhoud. Rene werkt buitenshuis maar is daarnaast ook nog verantwoordelijk voor ons land van 12000m2 waarop zoogkoeien lopen. De B&B en de tuin rondom is echter mijn ‘werk’, wat ik met veel plezier doe. De kinderen helpen zoals nu in de vakantie een handje mee zoals met bedden afhalen en afwassen. Dan zijn we eerder klaar en kunnen we met het gezin wat gaan doen!

BB Rodenberg

 Hoe verliep de opstart van je Bed and Breakfast in juni 2013?

Dat verliep goed. Ik had een eigen website klaar en stond ook bij BB.nl ingeschreven. Ik had totaal geen verwachtingen over het aantal boekingen en ben daar relaxed ingegaan. De eerste maand had ik 15 overnachtingen. Dit was nog goed te combineren met mijn werk buitenshuis. Later was het combineren van werk buitenshuis en B&B niet prettig meer en ben ik gestopt met mijn baan buitenshuis in November 2013. Het runnen van een B&B zag ik als een nieuwe uitdaging.

Hoe waren de reacties van jullie familie en omgeving dat jullie een B&B gingen starten?

Veelal enthousiaste reacties. Velen waren ook niet verbaasd. Een open dag of opening hebben we niet officieel gehad maar het bijzondere is dat onze familie Zelf een spontane feestelijke opening hadden georganiseerd. Compleet met taart en lint doorknippen.

feesttaart Rodenberg

 Wat is jouw drive om een B&B te runnen?

Na de Havo heb ik een start gemaakt met de opleiding Toerisme mij MTRO; Middelbaar Toeristisch Recreatief Onderwijs. Deze heb ik niet afgemaakt en ben blijven ‘steken’ bij mijn stage adres. Maar interesse in historie, geschiedenis van de streek, wetenswaardigheden en bezienswaardigheden boeit me nog steeds. Het is prettig om dit ook over te brengen of te delen met gasten.

Geniet je van je werk?

Ja, het is zo bijzonder om zoveel verschillende mensen te mogen ontvangen en te ontmoeten, te leren ‘kennen’. Bovenal om er zorg voor te dragen dat ze een leuke vakantie hebben.

Is er nog ruimte naast je werkzaamheden voor je B&B voor eigen tijd.

Het eigen baas zijn moet je leren. Leren om Nee te zeggen, leren om niet vermoeid te raken of over je grenzen. Dat heb je zelf in de hand en binnen die ruimte past dan natuurlijk ook andere vrije tijds dingen.

Wat zijn je hobby’s?

’s Zomers ben ik graag actief in de bloemen- en groentetuin. In de winteravonden ben ik graag bezig met een handwerkje. Daarnaast zit ik in het bestuur van de Stichting Oogstfeest Krommerijnstreek. Sinds kort neem ik ook deel in het bestuur van de Onderlinge Verzekeringen Cothen eo.

terras rodenberg

Wat voor ‘soort’ gasten ontvang je en heb jij zelf een voorkeur?

Hier overnachten zowel zakelijke bezoekers als recreatieve (rust) zoekers. Eerlijk gezegd zijn de recreanten voor mij leuk omdat ik ze wat kan vertellen. Dat vraagt wat meer tijd dan de zakelijke bezoeker, die toch meer puur voor het overnachten komt. Maar de afwisseling, de verhouding is goed. Vervelende gasten heb ik nog helemaal niet gehad!

Wat vind jij de kracht van een gastvrouw?

Graag stel ik me bescheiden op;” Doe maar normaal” is mijn uitgangspunt. Vind het belangrijk om vriendelijk te zijn en alles goed uit te leggen zodat de gast zich prettig voelt.

Wat vind je de mindere kanten van het runnen van een B&B?

Je bent in zekere zin gebonden aan het huis. Alhoewel ik daar heel goed mee omga door het goed af te stemmen of te combineren met eigen werkzaamheden.

Zelf werk ik ook heel precies. Daarin moet je soms keuzes maken omdat je niet op alle terreinen bij grote drukte te precies kan werken. Ook dat moet je leren....

 Zou je dingen anders aanpakken als je nu zou starten?

Totaal niet! Ben zeer tevreden over het nu loopt en tot stand is gekomen.

Heb je nog een tip voor (startende) collega’s?

Ik overnacht zelf nog regelmatig in een B&B. Ik zie in elke B&B weer andere dingen en dat maakt juist het fenomeen zo krachtig. Ieder doet het op zijn manier en presenteert zich op eigen manier. Laat dat vooral zo laten’ Doe je eigen ding!

 

Augustus 2015, Goeden8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerline Lekkerkerker

 

Neder-Oudland logies.

Achtersloot 182

3401 NZ Ijsselstein

www.neder-oudland.nl

Gelegen in de Polder Neder Oudland en grenzend aan de Hollandse IJssel ligt de woonboerderij van Gerline en Jochem Lekkerkerker, de trotse eigenaren van de karakteristieke boerderij en bijbehorende B&B appartementen.

De woonboerderij uit de 18e eeuw is al drie generaties in de familie. Van oudsher waren er melkkoeien voor de kaasproductie, eveneens was er een varkenshouderij, akkerbouw en fruitteelt. In de jaren zestig vonden er bedrijfsveranderingen plaats en kwam er melk vee en vleesvarkens. Tegenwoordig wordt er vleesvee gefokt van het ras Aberdeen Angus.

 Jochem en Gerline wonen hier al 28 jaar met hun gezin van vijf kinderen in de leeftijd van 15 tot 26 jaar.

 

Gerline, kom jij zelf uit deze omgeving, ben jij hier geboren?

Ik ben niet geboren in deze omgeving, maar vlak bij Amsterdam en ben ik jong geweest in Snelrewaard. Zelf kom ik ook uit een ‘boerenfamilie’ en heb destijds mijn man ontmoet tijdens een koeienmarkt!

Wat voor werkzaamheden deed je voordat je aan een B&B begon?

Vanaf het begin heb ik meegeholpen op de boerderij en deden we onze taken samen. Zo kon ik dat goed met het gezin combineren.

Droom was voor jou om een B&B te beginnen; dat lees ik op je verhaal op jullie website. In eerste instantie waren man en kinderen niet enthousiast. Hoe is dat verder verlopen?

Ons gezin heeft hier op de boerderij alle vrijheid, privacy en beslotenheid. Er was wat terughoudendheid omdat het idee was dat we onze privacy gingen verliezen. Maar het moment voor de start van een B&B was goed: Jochem ging als bedrijfskundige werken, de verplichtingen op de boerderij verschoven en er kwam ruimte voor dit. Daarnaast had het dak van onze stal (waar de B&B appartementen in zijn gehuisvest) een renovatie nodig, dus er was een aanleiding.

Nu de B&B al een aantal jaren draait (2010), de kinderen ouder zijn, ervaren zij ook de toegevoegde waarde van de gasten die komen. De argwaan die er eerst was is weg, zijn er leuke contacten over en weer. Wel is het zo dat de B&B ‘mijn’ werk is, de kinderen nemen daar geen deel in mee. Natuurlijk is er hulp van Jochem bij technische problemen. Maar alle in’s en out’s worden door mij bedacht en verzorgd.

Waarom was dat jouw droom? Wat was en is jouw drive?

Elke dag geniet ik hier van de boerderij en buitenleven, het vee en het uitzicht. Dat genieten wil ik graag delen en anderen mee laten genieten. Soms ben ik te overenthousiast en wijs de gasten op alle schoonheid in en rondom de boerderij en B&B. Bijvoorbeeld als er lammetjes zijn geboren. Natuurlijk zijn er gasten die iets minder enthousiast zijn maar ik geef het mee aan ieder die er voor openstaat of zich openstelt! (Opm Laura: overigens staan geniet momentjes ook verwerkt op huns site, leuke verhaaltjes om te lezenhttp://www.neder-oudland.nl)

Dus jij geniet nog steeds van deze droom alias werk?

Jazeker, ik vind het na al die jaren nog steeds leuk om de mensen blij te zien worden, te zien dat ze genieten van iets wat ze hier mogen ervaren. Ik denk dat je wel ‘geboren’ moet zijn of een gen moet hebben om dit werk zo te doen. Het moet vanuit je hart komen, met passie en oprechtheid anders houd je dit werk niet vol.

Hoe waren de reacties van familie, omgeving toen jullie bekend maakten dat er een B&B kwam?

De meerderheid vond het idee helemaal bij mij als persoon passen. ‘Echt iets voor Gerline’! Tegelijkertijd waren er ook reacties en waarschuwingen als; het gaat ten koste van je privacy, pas op wie op je erf komt, je moet niet iedereen vertrouwen, er zijn vervelende mensen, je bent altijd gebonden, dan moet je altijd vroeg op voor ontbijt.... enz. Deze reacties zijn deels waar en deels niet. Bovendien worden deze bezwaren geuit door mensen die geen B&B willen. Persoonlijk zag ik deze bezwaren niet als onoverkomelijk en heb tot nu toe weinig tot geen vervelende ervaring! Privacy is natuurlijk om te bewaken maar besef dat een gast ook privacy wilt. Ze zijn op ons erf natuurlijk onze gast. We kunnen elkaar opzoeken voor een praatje of overleg maar we kunnen ons ook terugtrekken. Dat geldt voor beide kanten.

Hoe verliep de opstart van jullie B&B?

Direct vanaf het begin hebben we gasten gehad. Eigenlijk overviel dat ons ook, we waren nog van plan om officieel onze B&B te openen. Vanwege de drukte zijn we daar nooit meer aan toegekomen! We zitten wel in een hype van B&B, het is ontzettend populair. Destijds waren we de eerste bij de gemeente voor een aanvraag, nu zijn er al diverse B&B’s in ons gebied.

Wat voor soort gasten krijg jullie?

Wij ontvangen het meest toeristische gasten, uit het buitenland. Wij zijn o.a aangesloten bij Het Groene Hart logies welke veel adverteert. Daarom is ook onze website tweetalig, buitenlanders voelen zich aangetrokken tot de pure uitstraling van de site en onze B&B. Deze match past goed bij ons; het zijn ontspannen gasten, open, die enorm genieten van het Hollandse landschap.

Je bent trots op je omgeving, de boerderij en Nederland in het algemeen. Ben je dat meer gaan inzien door de gasten of had je dat eerst ook al?

Ik had dat al maar het wordt nog eens versterkt door hun ‘bril’. Ik zie het nog gedetailleerder door hun ogen. Sommige gasten kijken lyrisch de polder in, een uitgestrekt weids gebeid en genieten duidelijk. Dat heeft natuurlijk een wisselwerking op mij en zie de kracht van de omgeving. Maar ook de stadjes IJsselstein, Oudewater en Utrecht worden door de gasten in het zonnetje gezet en zie ik ook de schoonheid daarvan.

Heb je ook vervelende gasten gehad en wat was dan de oorzaak ervan? Vind je het lastig om met ‘klachten’ om te gaan?

Zoals al eerder gezegd heb ik nog weinig vervelende incidenten of mensen meegemaakt. Soms heb je gasten die heel veel aandacht vragen, sterker nog; OPEISEN. Dat is minder leuk maar daar vind je wel je weg in. Bij uitzondering zijn er nog wel eens gevallen waarbij je op de huisregels moet wijzen, bijvoorbeeld bij geluidsoverlast. In alle gevallen probeer ik het probleem altijd op te lossen door in gesprek te gaan.

Wat vind je de grootste kracht van een gastvrouw, wat wil je uitstralen?

Een gastvrouw moet hartelijk zijn, je op je gemak laten voelen, echt zijn. Dat is wat ik zelf ook zou willen voelen als ik ergens ga overnachten. Je kan dat gevoel niet ‘spelen’. We komen dus weer uit dat het je drive moet zijn en dat het in je genen moet zitten!

Je hebt veel plezier in je werk, kun je ook nadelen noemen?

Het is veel, heel veel schoonmaken. Ik ben van 100% goed en schoon, althans dat streef ik na. Gasten moeten de deur opendoen en direct zien dat het goed is. Dat vereist discipline en zelf veel doen. Het uitbesteden van het schoonmaken is lastig, de wisselingen zijn onregelmatig en het blijft ook maatwerk.

Aan mensen die overwegen een B&B te starten wil ik meegeven: besef goed dat schoonmaken een groot onderdeel is van het werk. Ook heb ik me verslikt in de regelgeving; een B&B doet in alles mee; legionellapreventie, brandveiligheid, mediawetgeving, allergenen, BHV.... Dat laatste vind ik een toegevoegde waarde, maar alle andere instituten vragen veel aandacht, voorbereiding en kosten.

Een ander ‘nadeel’ is al eerder genoemd; Een B&B is een hype, de gasten zijn kritisch, je website moet helemaal up to date zijn en er wordt een snel antwoord verwacht op reserveringen en andere vragen. Daar moet je wel voor kunnen instaan.

Wat zou je mee willen geven aan (startende) collega’s; Wat vooral te doen en wat vooral te laten?

Informeer goed naar alles wat erbij komt kijken, doe het alleen als je het 100% LEUK vindt, anders houd je het niet vol. Daarbij een B&B runnen vraagt tijd. Neem het serieus, zie het niet als ‘iets erbij’.

Zou je het zelf ‘anders’ hebben gedaan als je weet wat je nu weet?

Ik had misschien professioneler van start willen gaan. Je groeit mee met je B&B en soms loop je achter de feiten en drukte aan. Neem de tijd voor de website, de inrichting van de kamers en investeer in de juiste dingen waarvan jij de uitstraling belangrijk vindt.

Is er nog ruimte naast je werkzaamheden voor de B&B voor eigen tijd? Hobby, studie?

Jazeker, ik schilder graag, altijd al gedaan in een atelier. Vaak schilder ik koeien, realistisch, groot. Soms verkoop ik deze. Het schilderen is voor mij een expressie, als ik geinspireerd ben. Soms werk ik in opdracht, maar ik zie het niet als een opgedragen werk van nu en nu moet ik gaan schilderen, want dat werkt niet.

Heb je nog een volgende droom?

Jazeker. Ik ben iemand die graag uitdagingen aangaat. Dat doe ik natuurlijk nu door ontvangst van mensen uit de hele wereld en via mijn schilderwerk maar ik sta open voor nieuwe dingen. Dat geeft verrijking. Zou je zelf nog wat aan dit gesprek willen toevoegen?

Ja, kom ik toch weer op de starters uit: Besef dat je B&B goed moet zijn, mensen van nu zijn kritisch. Verras ze echt door het goed te laten zijn. Het moet anders zijn dan thuis, dus een beleving meegeven.

 Maart 2015. Laura Vredendaal/Goeden8